Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rózgę kuchenną
- ręcznik papierowy
- sitko o drobnych oczkach
Krok 1: PODGRZEWAMY MLECZKO KOKOSOWE
Mleczko kokosowe delikatnie podgrzewamy w rondelku (maksymalnie do temperatury 35°C), by jego stała część połączyła się z płynną. Podgrzane mleczko przelewamy do miski.
Krok 2: DODAJEMY WIÓRKI KOKOSOWE I JAJKA
Dodajemy wiórki kokosowe i jajka. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy na ok. 2 minuty.
Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Dodajemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
Krok 4: SMAŻYMY PLACUSZKI
Na rozgrzaną patelnię nakładamy kolejno niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Krok 5: DEKORUJEMY I PODAJEMY PLACUSZKI
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z porcją jogurtu kokosowego i ulubionymi świeżymi owocami, np. malinami.
Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach. Dekorujemy świeżą miętą.
Zobacz podobne
przepisy
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami to pomysł nie tylko na pyszny deser. Możesz je również przygotować na śniadanie!
Racuchy z bananami
Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
351 dni temu
Jak się nakłada porcję łyżką to rzadkość ciasta jest idealna. Placuszki mają ok 5 cm średnicy i są pyszne!
odpowiedz
1139 dni temu
bardzo dobre ale ciasto raczej nadaje się na naleśniki niż placuszki, a na pewno z tych proporcji nie wyjdą w takim wydaniu jak na zdjęciu :) ale smak super, bardzo delikatne.
odpowiedz
1325 dni temu
Placuszki smaczne, ale ciasto faktycznie bardzo rzadkie wiec po dodaniu większej ilości mąki z 2 porcji zrobiły się 4 😉
odpowiedz
1377 dni temu
To prawda co inni napisali. Ciasto mega rzadkie...
odpowiedz
1378 dni temu
nie polecam przepisu, ciasto wyszło zbyt rzadkie, nawet po dodaniu większej ilości mąki do części masy
odpowiedz
1488 dni temu
uwielbiam kokos w każdej postaci - to coś co na pewno wypróbuje!!! i to w 10 min? extra
odpowiedz
1527 dni temu
Ciasto na placki wychodzi bardzo rzadkie. Musiałam dodac trochę mąki ekstra zeby się nie rozpływały na patelni. Poza tym smaczne.
odpowiedz
1665 dni temu
Wyszły strasznie jajecznie. Na pewno 2 a nie 1 jajko?
odpowiedz
1665 dni temu
Tak, Paweł w tym przepisie wykorzystał 2 jajka.
1666 dni temu
Czy zamiast maki pszennej i wiórków kokosowych, Można użyć maki kokosowej? Jaka ilość?
odpowiedz
1665 dni temu
Możesz spróbować użyć takiego zamiennika, pamiętaj jednak, że mąka kokosowa mocniej chłonie płyny, jest też znacznie cięższa niż mąka pszenna, dlatego wykorzystujemy jej mniej. Zacznij od 4 łyżek mąki kokosowej i kontroluj konsystencję ciasta. Jeśli po wymieszaniu będzie rzadsze od tego, które uzyskał Paweł, dodaj kolejną łyżkę mąki i ponownie wymieszaj, aż do uzyskania podobnej masy.
zobacz wszystkie